De eerste namen zijn bekend!

26 maart 2012

Schoolboy Q (US), Ab Soul (US), Rustie (UK), Mr. Polska, Hydroboyz, Nebulon (Zwart Licht, Skinto, Noizboiz, D-Lipps), Sef, Redinho (UK), BadBadNotGood (CA), Mickey Pearce (UK), Cinnaman, Lefto (BE), FS Green en Jesse Boykins III (US) zijn enkele van de eerste namen die op Appelsap 2012 komen optreden.

Op zondag 22 juli zal het Fresh Music Festival, dat zich richt op vernieuwende urban muziek, weer losbarsten in het Amsterdamse Oosterpark. Vorig jaar waren we uitverkocht, dit jaar breiden we daarom uit met een derde podium en een nog breder programma.

In goede traditie presenteren we weer twee bijzondere primeurs in Nederland. Niemand minder dan Schoolboy Q en Ab Soul - beide verbonden aan het succesvolle Black Hippy collectief uit Los Angeles, dat onlangs nog een deal sloot met het grote Aftermath/Interscope label van Dr. Dre - komen voor het eerst naar ons land en nemen hun unieke, rauwe en energieke hiphop-sound mee. Schoolboy knalt op dit moment door menig Nederlands soundsystem met zijn clubbanger 'Hands on the Wheel', met daarop een gastoptreden van A$AP Rocky en hij werkt aan momenteel aan zijn nieuwe album. De optredens van de Black Hippy crew, waar ook Kendrick Lamar deel van uitmaakt, was een van de Hiphop-hoogtepunten op het SXSW-festival in Texas.

2012 is natuurlijk ook onbetwist het jaar van Mr. Polska. De PowerPool die inmiddels geen introductie meer behoeft mag uiteraard niet ontbreken op Appelsap. Het wordt gegarandeerd springen op zijn aanstekelijke mix tussen Partyhiphop en Dubstep. De grootste Nederlandse clubhit (Hindabuildinggg!) kwam vorig jaar misschien wel van de Hydroboyz, de hardste rapcrew uit de Bijlmer. Na hun allesvernietigende optreden op het Appelsap-feestje begin dit jaar in de AIR zijn ze er meer dan klaar voor om te worden los gelaten op de main stage van het festival. Mocht het podium dan nog niet afgebroken zijn, dan zijn er altijd nog de mannen van Zwart Licht, Skinto, D-Lipps en Noizboiz, oftewel het Nebulon collectief, om het feestje (tot nu toe) helemaal compleet te maken. Dj's op de main stage zijn SP, FS Green & Vic Crezèe.

Ook weer veelbelovend wordt het electronische podium dat dit jaar wordt gehost door Colors en het bekende Engelse online platform Boiler Room.De bij Warp getekende Rustie bracht in 2011 zijn alom geroemde debuutalbum Glass Swords uit. En zo klinkt zijn muziek eigenlijk precies: keihard en vlijmscherp. Beats die ervoor zorgen dat stil blijven staan geen optie is. Iets warmer en zo mogelijk nog dansbaarder is de electronische funk van Redinho, die door collega's als Hudson Mohawke wordt getipt als de grote belofte voor 2012 en nu al een live-sensatie genoemd mag worden. De topproducer Mickey Pearce timmert al jaren aan de weg als Shortstuff, maar bracht onlangs onder zijn eigen naam de goed ontvangen EP 'Don't Ask, Don't Get' uit op het befaamde Swamp81-label. De UK-sound wordt verder voorgeschoteld door nieuwkomer Disclosure (die meetourde met SBTRKT en is bekend van een zeer sterke remix voor Jessie Ware) en natuurlijk Colors-resident dj Cinnaman, die vorig jaar het festival op onnavolgbare wijze afsloot. Voor de nodige crossover van house naar hiphop schuift dj Vic Crezèe ook nog even aan. Boiler Room neemt alle dj-sets op en streamt deze live via boilerroom.tv

Live hiphop, electro, jazz & soul

Nieuw is dus het derde podium met live acts geprogrammeerd vanuit een Hiphop-perspectief. Op deze stage presenteren we een vernieuwende mix van Soul, Jazz, Electro en Hiphop. Bijzonder is de komst van BadBadNotGood, de band die op het internet furore maakte door het spelen van jazzcovers van bekende Hiphoptracks en een jamsessie met Odd Future's Tyler the Creator. Ze staan deze zomer voor het eerst in Nederland. Daarnaast zal de upcoming soulzanger Jesse Boykins III zijn opwachting in Amsterdam maken. De zanger, die je zou kunnen beschrijven als een mix tussen Maxwell, Bilal en Andre3000, maakte eind vorig jaar veel indruk tijdens zijn concert in Bird in Rotterdam. Op deze stage zal ook rapper/zanger Sef zijn 'flashy' liveshow presenteren. De Belgische Dj Lefto, die al vaker op Appelsap stond en gelieerd is aan Gilles Peterson's Brownswood label, zal samen met dj Full Crate de grenzen van het Hiphopgenre opzoeken en als het meezit hier en daar overschrijden.

Kaarten zijn te koop via onze site en op de Appelsap Facebook fanpage en kosten 32,50 in de voorverkoop.

Luister op 22tracks naar een selectie van tracks van de eerste artiesten: www.22tracks.com

Terug naar home